muntes.png

Munters saab osa mitmest megatrendist korraga

Rootsi päritolu Munters on energiaefektiivsete kliimalahenduste tootja erinevatele valdkondadele. Ettevõttele pani 1955. aastal aluse Rootsi leiutaja Carl Munters koos Marcus Wallenbergi ja kahe teise ärimehega, arendades muu hulgas välja isolatsioonimaterjale, konditsioneeri- ja õhukuivati seadmeid.

50-ndate lõpus ja 60-ndatel tegid nad endale nime peamiselt õhukuivati leiutamisega, mida muu hulgas vajas ka sõjatööstus. 70-ndatel hakkasid nende patendid aeguma ning fookusesse võeti energiasäästlikud lahendused, mille järele lõi vajaduse toonane energiakriis. 80-ndatel laiendati äri ülevõttudega ja geograafiliselt, sisenedes näiteks õhu puhastamise valdkonda. 90-ndatel jõudis Munters müügiga rohkem kui 25 riiki, noteeriti 1997. aastal Rootsi börsil ning tegi oma ajaloo suurima ostutehingu, kui Itaalia ettevõtte Euroemme’i läbi hakati pakkuma jahutussüsteeme kanatööstusele.

2000-ndatel võeti üle ettevõtteid, mis muutsid Muntersi üha rohkem sisekliima terviklahenduste tootjaks ja eksperdiks. 2010. a lõpus omandas Muntersi Nordic Capital Fund VII, viies selle börsilt minema. Aktsia noteeriti uuesti Stockholmi börsil 2017. aasta mais, pärast seda kui uus omanik oli aidanud struktuursemate muudatuste ja ülevõttudega tugevdada energiaefektiivsete seadmete turul oma positsiooni. Selle aja sees suurenes Muntersi müügitulu 3,8 miljardilt Rootsi kroonilt (2009) 7,1 miljardi kroonini (2019). Nordic Capital Fund VII müüs oma järele jäänud 14,7% osaluse pikaajalistele institutsionaalsetele investoritele 2020. aasta veebruaris.

Täna pakub Munters energiaefektiivseid lahendusi väga paljudes tööstusharudes tegutsevatele ettevõtetele, kes vajavad neid ruumide niiskuse ja temperatuuri täpseks kontrollimiseks: näiteks akutööstus, elektroonikatööstus, taristuehitus (näiteks sillaehitus, veetöötlusjaamad ja tuuleturbiinid vajavad stabiilset õhukuivatust), toiduainetööstus, farmaatsia, andmekeskused, põllumajanduse digitaalsed lahendused, farmindus, kasvuhooned.

Täpsemalt jaguneb müügitulu kolme segmenti. Õhutehnoloogia vallas (55% kolmanda kvartali käibest) pakutakse energiaefektiivseid seadmeid, mis võimaldavad tööstus- ja kommertsklientidele reguleerida äriprotsesside jaoks kriitilist sisekliima temperatuuri ja niiskust. Klientideks on näiteks akutööstus, elektroonikatööstus, taristuehitus (näiteks sillaehitus, veetöötlusjaamad ja tuuleturbiinid vajavad stabiilset õhukuivatust), ravimitööstus, carbon capture.

Andmekeskuste tehnoloogias (27%) pakutakse jahutuslahendusi, mis tavapärastega võrreldes on energiaefektiivsemad. Toiduainetehnoloogias (18%) pakutakse kliimalahendusi karjakasvatuses, kasvuhoonetesse kui ka toiduainetööstuse jaoks.

Turud, kus Munters tegutseb on üsna killustunud ja seal leidub palju väikseid kohalikke tegijaid. Munters klassifitseerub 2,3 mld EUR turukapitalisatsiooni ja 1 mld EUR aastakäibega suuremate sekka ja üldiselt loetakse Muntersit oma turul üheks juhtivaks firmaks. Leidub ka suuremaid konglomeraate, kes nendele turgudele trügivad, kuid Munters nendib, et teeb nendega isegi koostööd, mis võiks olla nende meelest äri kasvatamise edu valemiks.

markdown-image

markdown-image

Eelmine aasta möödus Muntersi jaoks väga edukalt, kui tellimused suurenesid 87% 16,83 miljardi Rootsi kroonini. Suurimad tellimused laekusid eeskätt andmekeskuste haldajatelt, kes vajavad jahutust, ent samuti kasvas tellimuste sissevool akutööstusest. 12 kuu müügitulu suudeti aastaga kasvatada 41% 10,39 miljardi kroonini (valuutaga korrigeeritud orgaaniline kasv oli 23%).

Regioonidest teenib Munters suurimat tulu Ameerikast, mille osakaal 2023. aasta kolmandas kvartalis oli 62%. Järgnesid Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika regioon (22%) ning Asia-Pacific piirkond (16%).

markdown-image

Allikas: Munters

markdown-image

Allikas: Munters, Bloomberg

2022.aasta korrigeeritud EBITAks kujunes 1,07 mld SEK ja marginaaliks 10,3% (2021.a 12,1% pealt tingisid toormekulude suurenemine ja komponentide puudus). Venemaa alustatud sõja tõttu pidid nemadki peatama oma äritegevuse vaenulikus riigis, olles eelnevalt teeninud sealt 1,5% käibest. Muntersi pikaajaliseks eesmärgiks on saavutada aastas 10% müügitulu kasvu ja üle 14% EBITA marginaali.

markdown-image

Allikas: Munters, Bloomberg

2023. aasta kolmas kvartal

24.oktoobril teatati kolmanda kvartali tulemustest, näidates kolme kuu müügitulu suurenemist 35% võrreldes mullu sama ajaga (teises kvartalis oli kasvutempo 35% ja orgaaniline 27%) 3,56 miljardile Rootsi kroonile, ületades konsensuse 3,4 mld krooni suurust prognoosi.

Perioodi ärikasum (EBIT) kerkis 68% 454 miljoni kroonini, mis oli samuti parem konsensuse 404,5 mln prognoosist. Kasumlikkust tõstis kõrgem müük andmekeskuste ja õhutehnoloogia segmentides, aga ka efektiivsuse paranemine kõikides ärivaldkondades. Korrigeeritud ärikasum oli 503 mln, mis andis marginaaliks 14,1% (2022.a samal ajal 11,1%), mis ühtlasi on ka ettevõtte pikaajaliseks eesmärgiks olnud.

Kvartali jooksul saadi tellimusi 2,59 mld SEK jagu, mis kahanes mulluse kõrge baasi tõttu 61%. Teatavat makromajandusest tulenevat ettevaatlikkust võis klientide tellimustest siiski välja lugeda, sest esiteks ei saadud kolme kuu jooksul ühtegi suuremat tellimust ja teiseks juhtkonna sõnul eelistatakse teha rohkem lähema tarneajaga tellimusi. Täitmata tellimuste maht küündis kolmanda kvartali lõpus 10,0 miljardi Rootsi kroonini, mis kannab firmat 2025. aastasse. Kõigest loetud päevad pärast tulemuste avaldamist saadi ühelt USA andmekeskuse operaatorilt 1,5 mld SEK tellimus, mille tarne vältab läbi terve 2025. aasta.

markdown-image

Allikas: Munters

Kokkuvõttes on Munters panus mitmetele megatrendidele korraga: ettevõtete suurenev kliimateadlikkus ja püüd suurendada oma energiaefektiivsust; digitaliseerimine, mis tähendab suurenevaid andmemahtusid ja vajadust andmeparkide jahutuse järele; populatsiooni kasv, mis nõuab põllumajanduses energiatõhusust ja muude ressursside efektiivsemat kasutust. Munters on tugevalt seotud ka akutööstusega, kus järgnevad aastad tõotavad suurt kasvu. Euroopas on Muntersi sõnul akutööstuses käimas u 15–20 erinevat projekti ja nad usuvad, et saavad tellimusi u 50% neist. Ühendriikides on erinevaid projekte akutööstuses u 40 ja sealgi on Munters seotud enamikuga neist.

Kuigi ette võib tulla perioode, kus kvartalisse suuremaid tellimusi ei tule, mida ilmestab ka praegune ebakindlam majanduslik keskkond, siis pikaajaliste kasvutegurite osas pole see juhtkonda sugugi vähem pessimistlikumaks muutnud. Seda usku näivad jagavat ja investorid, aidates aktsial hoida rekordkõrget taset, mille pealt kaupleb 24,7x selle aasta oodatavat kasumit (18,4x 2024 oodatavat kasumit) ja 14,3x 2023 EV/EBITDA (11,6x 2024 EV/EBITDA).

Muntersi aktsia Rootsi börsi (SEK)

markdown-image

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest. Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised. Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.