alpha-innotec--nbWCvUiFJA-unsplash (1).jpg

Soojuspumpade turg vajab kasvuks toetusi

Sarnaselt päikeseenergia sektorile tõid maagaasi ja elektri kallinemine ning riiklikud toetused eelmisel aastal Euroopas kaasa suure nõudluse kasvu ka soojuspumpade järele. Tänavu jahenema hakanud majanduskeskkond ja ebakindlus subsiidiumite osas on pannud tarbijaid suuremaid kulutusi edasi lükkama, mis peegeldub ka Nibe majandustulemustes ja aktsiahinnas.

Rootsi päritolu energiatõhusate sisekliima seadmete tootja Nibe Industrieri käive suurenes kolmandas kvartalis 15% 11,5 miljardi Rootsi kroonini, jäädes alla analüütikute prognoositud 11,88 miljardile (Q2 oli kasv 22,6%). Kõige suuremat käibe kasvu näitas suurim üksus kliimalahendused, kasvades 24% 7,84 miljardile kroonini (oodati 8,05 mld SEK). Ahjude segmendi tulu kasvas aastaga 5,2% 1,10 mld kroonini (ülevõtud aitasid kompenseerida tootevalikus gaasiahjude nõrgemat müüki Põhja-Ameerikas) ja elementide segmendi käive tõusis 3,6% 2,95 mld kroonini, sest nõrgema makromajanduse tõttu on tarbekaupade nõudlus vähenenud ja mõju avaldab ka USA poolt Hiinale rakendatud kiipide piirangud.

Kuna tootmise tarneahelad on saadud paremini toimima, siis kasvas ärikasum kolmandas kvartalis aastatagusega võrreldes 21% 1,78 miljardi kroonini, jäädes 1,81 mld ootuse lähedale. Puhaskasum suurenes 10% 1,22 mld kroonini ja aktsia kohta teeniti 60 senti (oodati 65 senti). Aasta algusega võrreldes on ettevõtte võlakohustused suurenenud investeeringute ja ülevõttude tõttu 11,4 mld SEKi pealt 22,4 mld SEKile ja kuna ka nende lühiajalised laenud kannavad muutuvat intressimäära, siis on suurenenud finantskulud söönud ära osa puhaskasumi kasvust.

Nõudlus on üldiselt olnud soojuspumpade turul hea, ent kolmandas kvartalis täheldati Euroopas varasemaga võrreldes jahtumist. Põhjuseks tõi Nibe välja elektrihindade languse ja poliitilise määramatuse riiklike toetusmeetmete osas mitmel pool Euroopas, kuna tarbijad võivad sellest väga tugevalt juhinduda. Tänaseks on toetusmeetmete osas otsused mitmel poole langetatud ja ehkki need pole enam nõnda heldekäelised nagu varem, on need siiski potentsiaalsetele ostjatele abiks.

Põhja-Ameerika turg on praegu isegi tugevam, kuna IRA seadus näeb ette selgepiirilist toetust järgmiseks kümneks aastaks. Nibe 9 kuu tuludest pärines 48% Euroopast, 20% Põhjamaadest ja 27% Põhja-Ameerikast.

Euroopa soojuspumpade varud on mitmel pool kasvanud liiga suureks, osalt ka seetõttu, et paigaldajaid pole piisavalt ja nende vähendamine saab olema järgmise paari kvartali teema. Konverentsikõnes pressisid analüütikud üsna palju juhtkond rääkima soojuspumpade turu lähiaja väljavaatest ja languse võimalikust süvenemisest, mis näis ajavat juhtkonda kohati pisut närvi, sest neil pole kristallkuuli ütlemaks, kuidas tarbijad nädalast nädalasse oma käitumist muudavad.

Selge on see, et kõik nende tooted on suuresti kestvuskaupad, mis kipuvad ebakindlas majanduskeskkonnas ja intressimäärade tõusu tsüklis kõige tugevamalt pihta saama, sest neid kulutusi saab edasi lükata. Aga ajalugu on näidanud, et nii pea, kui intressimäärad on tipu saavutanud ja ka tarbijad tunnevad suuremat kindlustunnet oma tuleviku osas, siis neid edasi lükatud ostusid hakatakse esimesena uuesti tegema.

Edasimüüjate varude probleemi ja kõrgete intressimäärade mõju nähakse siiski mööduva teemana ja mõne kvartali pärast peaks Nibe arvates soojuspumpade turg Euroopas naasma kasvutrajektoorile tagasi, sest kliimasõbralikumat küttelahendust nii vanade kui ka uute ehitiste puhul on raske leida.

Samuti ei saa unustada, et riikidel on hoonete energiatõhususe saavutamise eesmärgid, mis tähendavad soojuspumpade turul pikaajalist taganttuult. Näiteks Saksamaa valitsus uuendas novembri alguses oma kliimaplaani, soovides paigaldada 2024–2030 perioodil riigis 3 mln soojuspumpa. See tähendaks umbes 0,5 mln soojuspumba paigaldamist aastas võrreldes 236 tuhandega eelmisel aastal, mil müük kasvas tänu valitsuse toetustele ja madalatele intressimääradele 53%. Antud eesmärgi saavutamisel suureneks riigis seda kütteseadet kasutavate majapidamiste arv kolm korda. Oluline osa nõudlusest saab tulema uute ehitiste turult, sest alates 2024. aastast peavad Saksamaal ehitatavad majad kasutama kütteks vähemalt 65% ulatuses taastuvat energiat.

Kui Euroopas tervikuna müüdi 2022. aastal veidi üle 3 mln soojuspumba, olles kahe aastaga pea kahekordistunud, siis 2023. aastal tõotab paigaldamiste arv langeda esimest korda rohkem kui kümne aasta jooksul. Bloomberg peab oma prognoosides võimalikuks, et tänavune tulemus võib siiski ületada 2021. aastal saavutatud 2,2 mln soojuspumba taset, mis oli ka väga korralik tulemus.

Nibe on aastakümnete jooksul suutnud toime tulla mitmete majanduskriisidega, kaotamata kunagi raha. See on nende tugevus ja isegi kui ees ootab turu suurem jahtumine, siis on alust arvata, et ka sellest tullakse lõpuks välja.

LHV pensionifondid Roheline ja Roheline III on investeerinud Nibe aktsiasse.

Loe lähemalt LHV pensionifondidest Roheline ja Roheline III.

Nibe aktsia Rootsi börsil (SEK) markdown-image Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest. Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised. Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.