Nelli-5.jpg

Vanasõnadega investeerimispettuste vastu

Kuigi laulusõnad ütlevad, et kõik inimesed on ilusad ja head, siis alati see päris nii kahjuks pole. Seda kinnitab ka karm statistika, mis ütleb, et ainuüksi käesoleva aasta esimeses pooles on eestlased kaotanud investeerimispetturitele üle 5 miljoni euro. Karta on, et see summa on reaalsuses kordi suurem, sest on vägagi tõenäoline, et paljud ei lähe politseisse pettusest teavitama.

Investeerimispettuste äratundmine pole tegelikult teab mis kunst. Enamikel pettustel on väga kindlad välised tunnused, mis lausa karjuvad, et asi pole päris õige. Oluliselt keerulisem on aga iseenda veenmine, sest üldistavalt võib öelda, et rahaga seotud küsimustes valdavad inimest kaks emotsiooni: hirm ja ahnus. Ühe või teise tunde ülekaal suunab meid ka lõplikku otsust tegema.

Seega pole imestada kui pakkumine, mis lubab sinu investeeritava summa lühikese ajaga mitmekordistada, tekitab suurt kiusatust. Põhjus, miks sel hetkel kõik ohuandurid välja lülituvad, on lihtne – meil kõigil on mingid unistused, milleni jõudmise eelduseks on raha. Kes tahaks minna reisile, kel oleks vaja auto või eluase soetada, kel hädavajalikud remonditööd ära teha. See nimekiri on lõputu, aga rahalised ressursid enamasti piiratud. Kui aga pealtnäha helistab „ingel“, kes pakub kiirteed unistusteni jõudmiseks, siis võibki juhtuda, et jätame vahele kõik ratsionaalse otsustamise olulised etapid.

Just inimeste unistuste peale mängimine on peamine trikk, kuidas petturid osavate manipulaatoritena meid oma valede võrku meelitavad. Nad müüvad meile meie oma unistused meie oma raha eest maha. Seda on eriti lihtne teha, kui inimesel puudub elementaarne arusaamine sellest, kuidas investeerimine toimib, sest paljude jaoks seostub ainuüksi see sõna müstilise maailmaga, kus raha tehakse ei millestki.

Järgnevalt toon välja viis nõuannet, mis võiksid aidata investeerimispettuseid ära tunda ja neid vältida. Et neid oleks kergem meeles hoida, siis seon need tuntud Eesti vanasõnadega, sest maailm küll muutub, aga inimloomus jääb ikka samaks.

Kõik ei ole kuld, mis hiilgab. Üldjuhul sisaldab petturite pakkumine lubadust lühikese ajaga palju raha teenida. See võib olla seotud mõne üksikaktsiaga, krüptovaraga, fondiga või hoopis mõne muu eksootilise finantsinstrumendiga, aga rõhk on alati sellel, et tootlus ulatub sadadesse kui mitte tuhandetesse protsentidesse. Reaalsus on see, et kuigi see pole võimatu ja ennekuulmatu, et aktsia või krüptovara sellise tõusu teeb, siis sellised tõusud on siiski väga harvad ja juhuslikud. Ajalooliselt on börsi kasv keskmiselt 8-12% aastas, mis omakorda tähendab seda, et börsil kiirelt rikastumise võimalus on pigem linnalegend. Siin võtab inimese peas juhtimise üle ahnus ja seda pakkumist vastu võttes on paraku garanteeritud, et oma investeeritud raha ei näe te enam kunagi.

Hommik on õhtust targem. Teine nipp, mida petturid kasutavad, on tagant kiirustamine. Potentsiaalsele ohvrile jäetakse mulje, et tegemist on ajutise pakkumisega ja kui seda kohe ei kasuta, siis teist korda sellist suurepärast võimalust enam mitte kunagi ei tule. Siin rõhutakse teisele emotsioonile ehk hirmule, täpsemalt öeldes hirmule millestki ilma jääda. Sarnaselt ahnusega hägustab ka hirm inimese ratsionaalset mõtlemist ning tulemus on sama, mis esimese punkti juures – rahast ilma jäämine. Ükski oluline otsus, veel enam rahaga seotud otsus ei tohiks olla tehtud rutakalt. Kui raha just puu otsas ei kasva, siis need säästud, mille olete kohe valmis kiire rikastumise nimel kergelt käest ära andma, on teenitud raske tööga. Seega ükskõik kui ahvatlev ka pakkumine ei tundu, siis astuge üks samm tagasi ja võtke mõtlemisaega. Just seda ei taha petturid teil teha lasta. Jääge endale kindlaks, ärge kiirustage, sest hommik on õhtust targem.

Üheksa korda mõõda, üks kord lõika. Kui planeerite suuremaid väljaminekuid või oste, siis teete selleks ju ka pikemaid ettevalmistusi. Kaalute ühte ja teist varianti, otsite infot ja küsite nõu erinevatest allikatest. Sama reegel peab kehtima kõikide pakkumiste kohta, mis eeldab rahalist väljaminekut. Seega investeerimispakkumine, mis võib esimese hooga jätta mõistliku mulje, aga tuleb siiski täiesti võõralt inimeselt või tundmatust allikast, vajab mitu korda üle vaatamist ning võrdlemist, sest rutakalt tehtud otsused nii oluliste asjade kohta nagu raha ei too häid tulemusi.

Parem karta, kui kahetseda. Üldjuhul pole investeerimispettuste õnge langevad inimesed eelnevalt investeerimisega eriti kokku puutunud ja seetõttu on neile ka lihtsam ulmevaldkonda kuuluvaid pakkumisi maha müüa. Piisab sellest, kui hääl teispool toru räägib soravalt asjadest, mis kuulajale kõlavad võõralt. Siinkohal peaks olema hirm see, kes teie võistkonda tuleb, sest kartus tundmatu teema ees võiks teid kaitsta sellega kaasa minemise eest. Siinkohal on soovitav võimaluse korral konsulteerida inimesega, keda usaldate või küsida nõu pangatöötajatelt, sest neil on erinevalt teistest ka nõue omada investeerimisalast kutsetunnistust. Kui investeerimisvõimaluse pakkuja ei taha kuuldagi sellest, et te soovite kellegi teisega nõu pidada, siis võite olla täiesti kindel, et tegemist on pettusega.

Tasa sõuad, kaugele jõuad. Investeerimine saavutab soovitud efekti ainult siis, kui teha seda pikaajaliselt, järjepidevalt ja riske hajutades. On täiesti arusaadav, miks see väljavaade inimesi ei köida, sest meile pole omane väga pikalt asju ette planeerida ning samuti ei peibuta meid kauges tulevikus saabuvad hüved. Me tahame kõike kohe ja praegu. Õnneks või kahjuks see nii ei toimi ja väheste eranditega peame millegi saavutamiseks, sealhulgas ka raha teenimiseks siiski vaeva nägema ja pingutama. Kuid nii nagu vesi uuristab pika aja jooksul kivisse augu, siis koguneb isegi väikeseid summasid pikema aja jooksul investeerides kokku arvestatav summa, sest liitintress (üks neist rahatarkuseteradest) hakkab ühel hetkel toimetama juba meie eest ja paneb raha uut raha teenima. Sel on oma kindel põhjus, miks loteriid on üle maailma väga populaarsed, aga kas teate, mis on tõenäosus loteriiga jackpot võita? 1: 13 miljoni vastu. Muide, näiteks USA-s on tõenäosus välguga pihta saada 1:3000 vastu.

Kõige tugevam relv investeerimispettustega võitlemiseks on rahatarkus. See ei tähenda, et peaks kohe ülikooli majanduskraadi hankima minema, vaid tegelikult piisab sellest, et endale rahatarkuse algtõed selgeks teha. Allikaid leiab internetist, raamatupoodidest ja ka podcastidest. Inimesele, kes on endale elementaarsed teadmised investeerimisest selgeks teinud, on väga keeruline kärbseid pähe ajada. Tegelikult võib ainult paari raamatu või artikli lugemine olla juba teie parim investeering, sest sellega olete endale hankinud kaitsekihi kõikide tulevaste investeerimisluulude vastu.