LHV2030c.jpg

Kasvukonto eksperimendi II kvartali tulemused

2024. aasta teine kvartal on läbi saanud ja aeg on teha ülevaade, kuidas muutusid meie Kasvukonto eksperimendis osalenud Eesti tuntud väikeinvestorite portfellid. Ülesandeks oli koostada LHV Kasvukonto portfell, mille kaudu nad investeeriksid igakuiselt 10-aastases perspektiivis keskmisest kuupalgast 10%. Portfellide seisu uuendame kord kvartalis.

Ülesanne oli sellevõrra raskem, et vahepeal fondivalikut muuta ei saa. Seega tuli portfelli koosseis hoolikalt valida ja proovida ette ennustada parimat tootlust toovad regioonid või sektorid kümne aastases perspektiivis. Sissemaksete summasid korrigeerime vastavalt keskmise palga muutusele. 10% suurus on valitud selle järgi, mis võiks olla sellist palka teenivale töötajale jõukohane igakuiselt kõrvale panna, ilma et elustandard oluliselt kannataks. 2024. aasta teises kvartalis lisasid osalejad oma portfelli igakuiselt 149 eurot ja tänase seisuga on iga investor oma virtuaalportfelli investeerinud kokku 6995 eurot.

Esimese kvartali tulemusi saad vaadata siin.

Eksperimendis osalejad on 2024. aasta teise kvartali seisuga järjepidevalt investeerinud juba üle nelja aasta ning positiivne on see, et hoolimata vahepeal aset leidnud turukõikumistest on enamik investoritest oma portfelliga plussis ehk nende portfelli koguväärtus ületab enda investeeritud raha. Seitsme osaleja puhul ületab nelja aastaga turgudelt teenitud raha juba ühe kuu Eesti keskmist netopalka, samas kui ühe osaleja mõõdukas miinuses olev portfell peegeldab ilmekalt ka investeerimise riske, millega peab igaüks arvestama.

markdown-image Allikas: LHV

Portfellide arengut ajas vaadates püsis see kuni 2023. aastani osalejate lõikes üsna sarnane, kuid alates aasta teisest poolest on lahknevused muutunud märgatavalt suuremaks. Mida aeg edasi, seda rohkem hakkab portfelli väärtust mõjutama valitud fondide käekäik, peegeldades liitintressi võlu.

markdown-image Allikas: LHV

Marko Oolo

Investeerimisklubi asutaja Marko Oolo investeeris USA 100 suurimat tehnoloogiaettevõtet (EXXT) koondavasse fondi, mis saavutas 2024. aasta teises kvartalis tugeva 10% tootluse ning on alates eksperimendi algusest kallinenud enam kui 2x. Fond viis Marko Oolo eksperimenti juhtima alates 2023. aasta teisest kvartalist ning on alates sellest ajast edestanud teisi osalejaid igal kvartalil. Investori portfelli koguväärtus ulatub 2024. aasta teise kvartali seisuga enam kui 10 tuhande euroni.

Rahapuu blogi (Tauri Alas)

Rahapuu blogi pidava Tauri Alase valikuteks olid maailma ettevõtted 75% (VWRL), USA tehnoloogiaettevõtted 21% (EXXT), Bitcoin 2% (COINXBE) ja Venemaa ettevõtted 2% (DBXV) ulatuses. Kuna kõikide Venemaa väärtpaberitega kauplemine peatati alates 2022. aasta märtsi algusest ning 2023. aasta I kvartalis fond likvideeriti, siis on antud fondi osakud ka portfellist eemaldatud. DBXV fondiosakute ostuks arvetatud 2% on alates 2022. aasta märtsi algusest siiski jaotatud proportsionaalselt ülejäänud valikute vahel. Kokkuvõttes lõpetas Tauri alas teise kvartali korraliku, 10 tuhande euro piirist veidi allapoole jääva portfelliga.

Kristi Saare

Kristi portfell koosneb 60% ulatuses USA suurettevõtetest (SXR8), 30% ulatuses dividendimaksjatest (ISPA) ja 10% ulatuses e-spordist (ESP0). Kvartali jooksul kallines Kristi põhiinvesteering 6%, ehkki suures osas Euroopa ettevõtteid koondav ISPA pidi leppima 3% tõusuga. Siiski tõi viimane kvartal Kristile ka 14 eurot dividende, mis tähendab, et teise kvartali lõpuks on investor kogunud fondist nelja aasta jooksul raha kontole pea 200 eurot. E-spordi ettevõtted kallinesid teises kvartalis 10%.

Jaak Roosaare

Jaak valis oma portfelli ühe laiapõhjalise fondi - maailma ettevõtted (VWRL). Teise kvartali lõpuks ulatus portfelli koguväärtus 9188 euroni, mis tähendab kokkuvõttes 31% tootlust võrreldes enda investeeritud 6548 euroga. VWRL-i fondiosakuid on investorile nelja aastaga kogunenud 75 ning selle ajaga on ta ainuüksi dividendidena teeninud 294 eurot, millest 54 eurot 2024. aasta teises kvartalis.

Taavi Pertman

Taavi investeerib 80% ulatuses maailma ettevõtetesse (VWRL), 10% veekäitlusesse (IH2O), 5% automatiseerimisse (RBOT) ja 5% küberturvalisusesse (ISPY) ning suurendas kvartaliga portfelli 702 euro võrra. Valitud fondidest saavutas teises kvartalis parima tootluse VWRL (+4%), kuid plusspoolel lõpetas ka IH2O (+2%). Küberturvalisuse valdkonna (ISPY) ja automatiseerimisega seotud ettevõtted (RBOT) teises kvartalis nõnda populaarsed ei olnud, kuna kumbki fond odavnes 1% võrra.

Jekaterina Tint

8755 euro suuruse portfelliga teise kvartali lõpetanud Jekaterina investeerib maailma ettevõtetesse 65% (VWRL), Aasiasse 25% (AASI) ja automatiseerimisse 10% (RBOT) ulatuses. Kui varasemates kvartalites on Aasia ettevõtted investori portfelli väärtuse arengule pigem pidurdavana mõjunud, siis pakkus fondi 7% tõus teises kvartalis mõnevõrra üllatust. Maailma ettevõtted kallinesid 4% ja automatiseerimisse investeerivad ettevõtted odavnesid sedapuhku 1% võrra.

Märten Kress

Märteni portfell koosneb 60% ulatuses maailma ettevõtetest (VWRL) ning ülejäänud osa moodustavad USA väiksed ettevõtted (XRS2). Kahe fondi tootluseks kujunes teises kvartalis vastavalt 4% ja -1%, mille tulemusena kerkis portfell kvartali jooksul 544 euro võrra. Eksperimendi algusest arvestatuna on mõlemal fondil üsna hästi läinud, kuna XRS2 on kallinenud 34% ja VWRL 47%. Viimasele aga lisanduvad juurde ka väljamakstavad dividendid, mis kogutootlust veelgi suurendavad.

Rahakratt

Rahakratt investeerib nii Aasia arenevatele turgudele (AASI) kui ka puhta energia tootjatesse (INRG) kummassegi 30% ning ülejäänu jaguneb võrdselt tervishoiuinnovaatorite (HEAL) ja tehnoloogiaettevõtete (EXXT) vahel. Investor suurendas teises kvartalis oma portfelli kokku 714 euro võrra, millele suurima panuse andsid Aasia ettevõtted ja tehnoloogiafirmad.

Investor Toomas

100% ulatuses Hiina ettevõtteid koondavasse fondi XCHA investeeriva Äripäeva väljamõeldud tegelase Investor Toomase portfell kosus teises kvartalis 8% võrra, ehkki jääb 857 euro ulatuses endiselt alla enda investeeritud rahale.

Osalejate portfellide väärtuste muutused teises kvartalis on välja toodud alloleval graafikul.

markdown-image Allikas: LHV